Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem


Zadranin Miroslav Kovač novi zapovjednik HRZ-a

By Siniša Klarica, Zadarski list
Kategorija: Vijesti

Brigadni general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. General Kovač je za vrijeme mandata zapovjednika general-bojnika Dražena Šćurija obnašao dužnost načelnika stožera HRZ-a i PZO-a na koju je postavljen postavljen 2012. godine. U čin brigadira promaknut je 2007. godine, a u čin brigadnog generala 2014. godine. Jedno vrijeme obnašao je dužnost i zapovjednika 93. zrakoplovne baze u Zemuniku.

Miroslav Kovač, rođen je 1. ožujka 1962. godine u Zadru. Osnovnu školu završio je u Galovcu nakon čega odlazi u gimnaziju u Zadru te po završetku prve dvije godine prebacuje se u Grafičku školu u Zagrebu koju završava 1980. godine. Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru završava 1985. godine kada mu je dodijeljen čin poručnika. Iste godine je raspoređen na dužnost pilota u Protupodmorničkoj eskadrili u Splitu. U kolovozu 1991. godine ulazi u zrakoplovnu grupu pri Operativnoj zoni Split te dolaskom transportnih helikoptera počinje s provedbom letačkih zadaća. U narednim godinama napredovao je u službi preko dužnosti zapovjednika voda, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile, načelnika stožera zračne baze do zapovjednika zračne baze.

Naročito se iskazao tijekom Domovinskog rata prilikom zračnog transporta ljudi i MTS na prvoj i iza prve crte bojišnice te evakuaciji ranjenika i bolesnika iz opkoljenih područja za što je odlikovan medaljama "Oluja", "Ljeto 95" i "Iznimni pothvat". Posebno su zapaženi njegovi humanitarni letovi kojim su dopremane medicinske potrepštine za bolnicu u Novoj Biloj kad je njegov helikopter bio izložen žestokoj paljbi. Zapovjedno stožernu školu na HVU "Petar Zrinski" završava 1998. godine, a Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" 2004./2005. Tijekom službe u Oružanim snagama RH odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista. U njegovom portfelju piše da se aktivno služi računalom i govori engleski jezik, a u slobodno vrijeme se bavi malim nogometom. Oženjen je i otac dvoje djece.