Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem

Općina Galovac je započela građevinske radove na zgradi općine. Iz tog razloga su isključene telefonske linije i električna energija. Dok traju radovi na sanaciji zgrade, općina će primati stranke svakog radnog dana u Domu Kulture i to u vremenu od 09 do 11 sati.

Općina je dostupna na tel broj: 023/392-073 ili na email: opcina.galovac@gmail.com

 

 Na proračun Galovca od 1,5 mil. kn, sjela blokada od milijun kuna

By Suzana Bandić - ZL
Kategorija: Vijesti

Veći dio tog iznosa odnosi se na kamate nastale zbog dugotrajnosti sudskih postupaka koje u konačnici Općina Galovac izgubila, a ovakva situacija za malu općinu znači ključ u bravu

Priča o ukidanju županija koju predlaže nezavisna platforma  MOST ili općina koje se ne mogu same financirati, a kojoj su sklone brojne druge političke opcije, aktualizirala se ovih dana i na primjeru Općine Galovac.
Ovoj maloj općini Zadarske županije s godišnjim proračunom od 1,5  milijun kuna prijeti potpuni krah.

Razlog tome, međutim, nisu loše poslovanje niti nedostatna sredstva u proračunu, već "stari grijesi". FINA je  račun Općine prošli mjesec blokirala s iznosom od milijun kuna, a veći dio tog iznosa odnosi se na kamate nastale zbog dugotrajnosti sudskih postupaka koje je u konačnici Općina Galovac izgubila.


Tužbe Heresa i Libertasa

Tako je u 2015. godini naplatu iznosa od 255 tisuća kuna temeljem  pravomoćne sudske presude za tucanik isporučen u 2004. godini pokrenula tvrtka Heres d.o.o. Vir, ali i tvrtka "Libertas" U.G.M. iz Opatije za izvođenje radova bušenja zdenca za navodnjavanje i pitku vodu za potrebe Športsko-nogometnog kluba Galovac 2005. godine u iznosu većem od pola milijuna kuna. Obje presude odnose se na razdoblje kada je  načelnik Galovca bio Slavko Šare, a sudovi koji su odlučivali u ovim postupcima nisu uvažili žalbe koje je podnio njegov slijednik Marin Gulan  navodeći da za ova potraživanja u Općini Galovac nije zatekao pravovaljani ugovor ili bilo kakav trag koji bi ukazivao da su radovi uopće izvedeni.

Da presuđeni iznos duga nije moguć, tijekom sudskog postupka s Heresom tvrdio je i sam Šare iznoseći kako je on dio računa platio, a da je dio rješavao prijebojima za one količine roba koje su realno bile isporučene. Šare je u prilog toj tvrdnji dostavio Ugovore o cesiji iz kojih je razvidno da je Općina Galovac podmirivala obveze Heresa tvrtki Tri Bartola iz Galovca za isporučene naftne derivate, budući da je Heresov račun bio u
blokadi. I tadašnji komunalni redari te radnici u Općini Galovac svjedočili su kako nikakav materijal, odnosno tucanik, službeno iz Heresa nisu zaprimili, dok je Ivan Miličević iz Heresa tvrdio kako je on sve dogovarao sa Šarom, kao i to da će robu preuzimati prijevoznici koje on ovlasti. No Visoki trgovački sud, a prethodno Trgovački sud u Zadru, na koncu su rekli svoje. Dug Heresa priznat je, a samim time i enormne kamate koje su prerasle glavnicu.

U slučaju opatijskog obrta "Libertas" U.G.M. u vlasništvu Nikija Musladina Županijski sud u Zadru donio je odluku kojom je odbio žalbu Općine Galovac i Musladinu priznao dug u iznosu od 200.209,05 kuna sa zakonskom zateznom kamatom koje na taj iznos teče od 8. lipnja 2004. Godine pa do isplate, a uz to na teret Općini Galovac pao je i trošak parničnog postupka u iznosu od 19.262,50 kn.

Bezizgledna situacija

I u ovom slučaju iz Općine Galovac u žalbi su naveli kako je došlo do promjene načelnika i kako nisu u općinskim prostorijama pronašli ugovore. Zbog toga su predložili preispitivanje  je li postupak javne nabave proveden sukladno Zakonu o javnoj nabavi te izrazili sumnju kako se radi o usmenom dogovoru između tadašnjeg načelnika Slavka Šare i vlasnika obrta da će mu radove platiti ukoliko pronađe vodu.

Općinski sud u Zadru je na temelju izlaganja tužitelja i predstavnika tužene općine donio rješenje  da su radovi izvedeni i naložio isplatu, a tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Zadru ocijenivši žalbu Općine kao neosnovanu. Treći sud u nizu, Vrhovni sud RH tu je presudu ukinuo i odobrio reviziju, no i nakon toga zaključak suda ostao je isti, a iznos koji je danas s kamatama premašio pola milijuna kuna opteretio je račun Općine. S obzirom da godišnji iznos proračuna jedva pokriva takozvani  hladni pogon Općine, izgledi za opstanak nakon podmirenja iznosa dugova za ovu su općinu gotovo nepostojeći.