Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem

Općina Galovac je započela građevinske radove na zgradi općine. Iz tog razloga su isključene telefonske linije i električna energija. Dok traju radovi na sanaciji zgrade, općina će primati stranke svakog radnog dana u Domu Kulture i to u vremenu od 09 do 11 sati.

Općina je dostupna na tel broj: 023/392-073 ili na email: opcina.galovac@gmail.com

 

 


Foto: arhiv Cropixa

ZAŠTO POLIČNIK I GALOVAC NE FINANCIRAJU CGO

By Općina
Kategorija: Vijesti

ZAŠTO POLIČNIK I GALOVAC NE FINANCIRAJU CGO Lončar: Nisu nam uvažili primjedbe; Gulan: Nemamo novca

Potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju lokalnog udjela pri uspostavi i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim nije teklo tako glatko kako je zamišljeno u službama Zadarske županije. Većina gradova i općina u županiji složili su se da će sudjelovati u finaciranju CGO-a proporcionalno količini otpada koji se na njihovom teritoriju „proizvede“, makar se neki od predstavnika jedinica lokalne samouprave nisu ni pojavili na potpisivanju, ali je stvar zapela na vlasništvu. Naime, i oni načelnici i gradonačelnici koji su se i pojavili na potpisvanju kod župana, uvjetovali su to ulaskom u vlasništvo nad CGO-om.

Međutim, načelnici tri općine koji su najveći protivnici ovom projektu CGO-a zbog lokacije na kojoj se nalazi, nisu ni došli na potpisivanje, a prethono nisu potpisali ni Sporazum o preuziamnja otpada. Tu su načelnici općina Donji Zemunik, Galovac i Poličnik, a načelnik ove zadnnje Davor Lončar objašnjava:

-Predviđena lokacija CGO-a nalazi se 500 metara od granice Općine Poličnik, u katastaskoj općini Suhovare koja je u sastavu naše općine, a ni jedna naša primjedba na javnom uvidu nije uvažena. Uz to, naravno da ako sudjelujemo u financiranju izgradnje sa 700.000 tražimo i vlasništvo, a nakon svega ja ne mogu donijeti odluku o ulasku u vlasništvo CGO-a bez da mi to odobri Općinsko vijeće. Ako i ne uđemo u ovaj projekt, nećemo imati problema s odvozom otpada: i sad imamo ugovor sa zadarskom „Čistoćom“, pa ćemo ga imati i dalje bez obzira gdje će njihovi kamioni voziti otpad, kaže Lončar.

Slično nam je objasnio i načelnik Galovca Marin Gulan koji je rekao da je svjestan nužnosti gradnje CGO-a i kako se ne protive ovoj lokaciji, ali i kazao kako njegova općina ima većih problema – nema novca.

-Prijašnja općinska vlast ostavila nam je dugove pa je Općina pod ovrhom zbog čak milijun kuna dugova. Blokirani smo, pa ne možemo ni formalno sudjelovati sa svojim udjelom od 167.000 kuna, a ionako ih nemamo, kazao je Gulan.

Načelnika općine Zemunik Ivicu Šarića nažalost nismo uspjeli kontaktirati, ali je od ranije poznato da je baš ova općina izirčito protiv gradnje CGO-a u Biljanima Donjim, na 200 metara od granice te općine.