Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem

Arhiva/ZARAPIX

Održana početna konferencija projekta IRENE

By Antena Zadar
Kategorija: Vijesti

Ulaže se u svjetlosne sustave u Zadru, Galovcu, Bibinjama…

Projekt IRENE, čija provedba traje od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine, odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Zadarska županija partner je na projektu, dok je vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Općina Tivat, dok su Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar partneri iz Bosne i Hercegovine.

Početna  konferencija održana je u utorak, 19. rujna 2017. godine u Kneževoj palači u Zadru. Konferenciju je otvorila Sanja Peričić, ravnateljica ZADRE NOVE, kratkim uvodnim pozdravom. Nakon nje riječ je preuzela Ljilja Radunović, koordinator projekta iz  partnerske organizacije Eko centar DELFIN koja je iznijela informacije o njihovom dijelu provedbe aktivnosti i djelatnostima Eko centra. O aktivnostima njihovih institucija na ovom projektu govorili su i ostali partneri – koordinator projekta i predstavnik Općine Tivat iz Crne Gore, sekretar Petar Vujović, direktor Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH iz BiH Ivan Jurilj te gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, piše se na službenim mrežnim stranicama Zadarske županije.

– Zadarska se županija već odavno opredijelila za poticanje obnovljivih izvora energije te je ovaj projekt tek jedna od aktivnosti u tom smjeru. Ono što nam je osobito bilo zanimljivo i što nas je potaknulo na ulazak u ovaj projekt je usmjeravanje EU sredstva baš na ruralni dio županije te mogućnosti da se sredstva iskoriste za obnovu komunalne infrastrukture te istodobno ostvare značajne uštede. Iskreno vjerujem da će se kroz provedbu ovog projekta već roditi ideja za njegov nastavak ili, pak, osmišljavanje srodnih projekata, a sve u cilju poticanja razvoja, osobito ruralnog dijela Zadarske županije, istaknuo je tom prigodom župan Zadarske županije Božidar Longin.

Ive Surić, djelatnik Razvojne Agencije ZADRA NOVE i ujedno voditelj projekta IRENE održao je predstavljanje projekta, glavnih aktivnosti, rezultata, partnerskih lokacija postavljanja rasvjetnih tijela te ostalih važnih informacija.

Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici. Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR, od čega 1.628.447,00 EUR predstavlja programsko sufinanciranje.

izvor: Antena Zadar