Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem

Općina Galovac je započela građevinske radove na zgradi općine. Iz tog razloga su isključene telefonske linije i električna energija. Dok traju radovi na sanaciji zgrade, općina će primati stranke svakog radnog dana u Domu Kulture i to u vremenu od 09 do 11 sati.

Općina je dostupna na tel broj: 023/392-073 ili na email: opcina.galovac@gmail.com

 

 U 85. godini preminuo Branko Čakarun

By M.V. - Zadarski list
Kategorija: Vijesti

U 85. godini preminuo je zadarski pjesnik i profesor Branko Čakarun.

Rođen je 1932. godine u Galovcu, a u Zadru je završio Filozofski fakultet i radio kao profesor pedagogije i hrvatskog jezika. Pisao je poeziju i prozu za djecu i odrasle. Pjesme za djecu objavljene su mu u nekoliko zbirki, školskim časopisima, početnicama i udžbenicima, a desetak je njegovih pjesama za djecu i uglazbljeno.

Izdao je četiri knjige pjesama za djecu: Iza brda Šalana, Glava koja nije voljela kapu, Kućica od perja, U najljepšem šumskom grad, Kad bi led bio sladoled i knjigu igrokaza Bjelokapica. Izdao je i knjige satiričnih pjesama Balkanski šator i roman Ratnikov drugi rat.

Novinar Nedjeljko Jusup danas se na svom Facebook profilu prisjetio posljednjeg susreta s galovačkim pjesnikom:

"Valjda je predosjetio kraj kad mi je prije nešto više od mjesec dana na uredništvo Zadarskog lista uputio opširno pismo u kojemu se, među ostalim, požalio što nije dobio Nagradu za životno djelo Zadarske županije. 
A što je “njegova malenkost” učinila naveo je taksativno:

a) 1957. imao najbolji treći razred osnovne škole u kotaru Zadar
b) 1966. direktor je osnovne škole Zemunik kad je ta škola proglašena najboljom u zadarskom kotaru.
c) napisao 6 (šest) odličnih knjiga za djecu (ušle u sve antologije poezije za djecu) i
d) dao velik doprinos da zadarsko školstvo bude iznad prosjeka.

Eto, napisao je Branko, to je tek djelić što sam dao Zadru i Hrvatskoj. Umro je, a priznanje za koje ga je predložio Ogranak Matice Hrvatske u Zadru nije dočekao. Ni prvi ni posljednji koji za života nije dobio satisfakciju za svoja ovozemaljska postignuća i zasluge. Ali, Bog vidi sve i možda sada kad je "tamo gore" Branko dobije ne samo nagradu za životno djelo nego i svoju ulicu?!

Branko, pokoj ti duši. Počivao u miru!"

Sahrana je u ponediljak u 18 sati na mjesnom groblju u Galovcu.

Branko Čakarun je 2011. god odlukom načelnika Općine Marina Gulana nagrađen "Nagradom općine Galovac za životno djelo"