Vijesti

Ova web-stranica koristi kolačiće

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku.

Razumijem

Općina Galovac je započela građevinske radove na zgradi općine. Iz tog razloga su isključene telefonske linije i električna energija. Dok traju radovi na sanaciji zgrade, općina će primati stranke svakog radnog dana u Domu Kulture i to u vremenu od 09 do 11 sati.

Općina je dostupna na tel broj: 023/392-073 ili na email: opcina.galovac@gmail.com

 

 Koalicija HDZ-HNS predvodi galovačko Vijeće

By Velimir Brkić - Zadarski list
Kategorija: Vijesti

Zašto i oporba kao i vlast nema svog dopredsjednika, zapitao je vijećnik Marinko Šare, navodeći pritom nekoliko primjera gradskih i općinskih vijeća

Općina Galovac je dobila novo Općinsko vijeće u kojemu je novi-stari predsjednik Alen Burčul (HDZ), a Ante Raspović (HNS), potpredsjednik. Koalicija HDZ-HNS obnašala je općinsku vlast i u prethodnom četverogodišnjem mandatu.

Kao što je u Galovcu već postalo uobičajeno i u novom sazivu Vijeća bit će "vatreno". Naime, osim što je sjednicu nakon izbora predsjednika demonstrativno napustio vijećnik Miroslav Bučić (grupa građana Miroslav Bučić), oporba je najavila žalbu i poništenje konstituirajuće sjednice.

Procedura i oporba

- Došlo je do grube proceduralne povrede pri izboru dopredsjednika Vijeća. Umjesto da su potpisima najmanje trećine vijećnika odmah predložili i kandidata za predsjednika i kandidata za potpredsjednika Vijeća, oni su to propustili učiniti. Kandidata za potpredsjednika predložili su tek pošto je izabran predsjednik, objašnjavao je u ime oporbenih Slavko Šare (Reformisti).

Konstituirajućom sjednicom su "dirigirali" čelni ljudi Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, predstojnik Ivo Gregov i zamjenica Gordana Dell'Orco. Oni su nadgledali i brinuli se o radu i tijeku sjednice, te o poštivanju zakonskih normi pri izboru povjerenstava, kao i predsjednika i potpredsjednika Vijeća.

U Općinskom vijeću, koje broji 11 članova koalicija HDZ-HNS ima šest vijećnika, dok oporba ima pet vijećnika - tri Reformisti, te po jednog člana kandidacijske liste grupe građana, Marinka Šare i Miroslava Bučića.

Novi predsjednik i dopredsjednik Vijeća su dobili potporu šest vijećnika koalicije HDZ-HNS. Pri izboru predsjednika četiri je vijećnika bilo protiv, dok je zbog napuštanja sjednice vijećnika Bučića, za potpredsjednika bilo tri vijećnika protiv. Na oba glasovanja suzdržan je bio Pere Burčul (Reformisti).

Oporbeni vijećnici imali su i primjedbe što nisu dobili Poslovnik Općinskog vijeća.

Prepoznat rad

- Zašto i oporba kao i vlast nema svog dopredsjednika, zapitao je vijećnik Marinko Šare, navodeći pritom nekoliko primjera gradskih i općinskih vijeća.

Inače, oporba je za predsjednika Vijeća predložila Marinka Šaru, a za potpredsjednika Peru Burčula, za koje su četiri potpisa na jednom listu papira parafirali na licu mjesta. Međutim, oba kandidata nisu prošla, protiv je glasovalo svih šest vijećnika koalicije HDZ-HNS.

Zbog nespojivosti dužnosti, na listi koalicije HDZ-HNS došlo je do promijene, umjesto načelnika Marina Gulana vijećnica je Josipa Gulan.

Do izbora novog predsjednika sjednicom je predsjedao Kuzman Vujević, prvi s liste koalicije HDZ-HNS. Na sjednici su bili načelnik i donačelnik, Marin Gulan i Željko Vujević, općinska pročelnica Martina Burčul i mještanin Nedjeljko Vujević.

- Hvala svim biračima koji su izašli na izbore, naročito biračima koji su prepoznali naš četverogodišnji rad i glasovali za koaliciju HDZ-HNS. Čestitam izabranim vijećnicima, pred nama je puno posla za dobrobit Galovca, poručio je načelnik Gulan.